İstanbul, 13.04.2016
Sirküler :2016/8
Sayı :YMM.2700-S/171
Konu: 2015 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi ve Ekleri
- KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNİN DOLDURULMASI
2015 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi, 25 Nisan 2016 Pazartesi gün sonuna kadar vergi dairesine elektronik ortamda verilecek, tahakkuk eden vergiler 2 Mayıs 2016 tarihine (30 Nisan 2016 hafta sonu tatiline rastlamıştır.) kadar ödenecektir.
Öncelikle beyanname düzenlenmesi çalışmalarından önce Beyanname Düzenleme Programını güncellemeniz gerekmektedir. (E-beyanname sitesinde “Gerekli programlar” bölümünden 1.04.2016 tarihi itibari ile BDP’nin yeni sürümünün indirilip kurulması gereklidir.)
Eklerin doldurulması zaman almaktadır. Bu nedenle en kısa zamanda başlanmasında büyük yarar vardır.
Beyanname eklerinin (bilanço, gelir tablosu, dip notlar v.s) Excel formatları sirküler ekinde gönderilmiştir. Excel tablolarından programa aktarım yapmak çok kolay olmaktadır. Lütfen tablolarda değişiklik yapmayınız. (Mali Bilgiler, Yabancı Para Pozisyonu gibi bazı tablolar Excel’den aktarmaya uygun değildir, yine de aktarmada kolaylık nedeniyle Excel ortamında hazırlanmalıdır).
Hazırlanan Excel Tablolarını beyannameye aktarırken şu adımları izleyiniz.
- İlgili Excel tablosunu (mesela Bilanço) hazırladıktan sonra kaydedin ve kapatın,
- Aynı tabloyu daha sonra farklı kaydetmek üzere tekrar açın, “Farklı Kaydet” satırını seçin,
- Açılan “Farklı Kaydet” kutucuğunun altında bulunan “kayıt türü” satırında “Metin (sekmeyle ayrılmış)” seçeneğini seçin, adres göstererek kaydedin ve kapatın,
- Daha sonra BDP’yi açın, yüklemek istediğiniz tabloya (Mesela Bilanço) gidin,
Tablonun kullanıcıya göre sağ üst köşesinde “ok” işaretini ( ) göreceksiniz,
- Bu “ok” işaretini tıklayınız, açılan kutuda metin olarak kaydettiğiniz tabloyu bularak yüklemeyi tamamlayınız.
- Bilindiği üzere 5 yıldan fazla nakledilmemek üzere geçmiş yıl zararlarının kurum kazancından mahsubu mümkündür. Buna göre mevcut olması halinde 2010-2011-2012-2013 ve 2014 yıllarına ait mali zararların 2015 yılı Kurum kazancından mahsubu mümkündür. Buna göre son 5 yıla ait olan ve indirilmeyip 2015 yılına devir eden mali zararları - dönem matrahı olsun olmasın - mutlaka beyannamede gösteriniz.
- Bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamaları ve Ar-Ge yardımlarının matrahtan indirilebilmesi için mutlaka beyannamede gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu harcamaların önce “kanunen kabul edilmeyen gider” olarak matraha ilave; sonra “istisna ve indirim” olarak matrahtan düşülmesi gerekmektedir.
- 2015 yılı aktif toplamı 14.074.300 TL’yi geçenler ile net satışları toplamı 31.275.800 TL’yi geçen mükelleflerin, temel mali tabloların yanı sıra “Kar Dağıtım Tablosunu” da düzenlemeleri zorunludur.
- Kurumların, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkları her türlü borcun, hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin (kurumun ilgili hesap dönemi başındaki öz sermayesini ifade eder) üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için Örtülü Sermaye sayılmaktadır. Böyle bir durumun varlığı halinde “Örtülü Sermaye Uygulamasına İlişkin Bilgiler” tablosu doldurulacaktır.
Borç alınmasına rağmen faiz veya kur farkı ödemesi yapılmamışsa da sözkonusu tablonun doldurulması gereklidir.
Tabloda yer alan Aktif Toplamı ve Toplam Borçlar satırları; kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.
Aktif Toplamı ile Toplam Borçlar arasındaki fark “Öz Sermaye Tutarı” olarak dikkate alınacaktır. Toplam Faiz Giderleri; hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan faiz giderlerinin toplamı yazılacaktır. Toplam Kur Farkı Giderleri; hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan Kur farkı giderlerinin toplamı yazılacaktır. Yazılacak Faiz ve kur farkı giderleri; kurumun, ortaklarından veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden alınan borçla ilgili olmalıdır. Tablonun son satırına, ortaklar, ortaklarla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı yazılacaktır.
- 2015 yılında ilişkili kişilerden yapılan tüm alım ve satımlar (kiralama veya kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler ve benzerleri dahil) “İlişkili kişilerle gerçekleştirilen transfer fiyatlandırmasına ilişkin işlemler Tablosunun” ilgili satırlarına girilecektir.
Tabloda yer alan "Alım" sütununa, ilişkili kişi tarafından sağlanan işlem tutarı, "Satım" sütununa ise ilişkili kişiye sağlanan işlem tutarı yazılacaktır.
Transfer fiyatlandırmasına ilişkin olarak alım ve satım sütunlarında yer verilecek tutarlara Katma değer vergisi ve Özel tüketim vergisi dahil edilemeyecek olup, iade, iskonto ve diğer indirimler düşüldükten sonra kalan net tutarlar yazılacaktır.
Tabloda yer alan gayri maddi haklar/varlıklar, patent, ticari marka, ticari unvan, tasarım ya da model gibi sınaî varlıkların kullanım hakkı ile edebi, sanatsal eserlerin mülkiyet hakları ile ticari bilgi birikimi (know-how) ve ticari sırlar gibi fikri hakları kapsamaktadır.
"Diğer İşlemler" bölümünün yer alan Grup İçi Hizmetler, ilişkili şirketler arasında gerçekleşen, genellikle aynı gruba bağlı şirketlerden birinin diğerlerine verdiği hizmetleri (kira, masraf katılım payı v.b.) ifade etmektedir.
Bu tabloda “Mali İşlemler” başlığı altında yer alan bilgilerin ayrıntıları “Mali İşlemler Ayrıntı” tablosunda gösterilecektir.
Emsallere uygun fiyat ya da bedelin tespitinde kullanılan yönteme (Karşılaştırılabilir fiyat yöntemi, maliyet artı yöntemi, yeniden satış fiyatı yöntemi ve diğer yöntemler) “Transfer fiyatlandırmasına konu olan işlemlerde kullanılan yöntemler” tablosunda yer verilecektir.
Ayrıca, ilişkili kişilere ait bilgiler de “Transfer fiyatlandırması kapsamındaki ilişkili kişilere ilişkin bilgiler” tablosuna girilecektir.
- Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi: Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ticaret siciline tescil edilmiş nakdi sermaye artışları ile yine bu tarihten itibaren kuruluşları tescil edilen sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, arttırılan ya da çıkarılmış sermayelerinin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" ( 2015 yılı için %14,65) dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50'si’nin , kurum kazancından indirimi mümkündür. (İndirim Oranı çeşitli koşullarda %0 a kadar düşebilmekte veyahut %125 e kadar artabilmektedir. )
Kurum kazancından indirilecek tutar aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:
Nakdi Sermaye Artışı X Ticari Kredi Faiz Oranı X İndirim oranı X Süre
Sözkonusu uygulama ile ilgili sirkülerimiz tarafınıza iletilecektir.
- BDP’de yer alan Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin Gösterildiği Tablonun doldurulması sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
- KVK M.11 hükümlerine göre kabul edilmeyen giderler:
a. Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler.
b. Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler.
c. Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar.
ç. Her ne şekilde ve ne isimle olursa olsun ayrılan yedek akçeler (Türk Ticaret Kanununa, kurumların kuruluş kanunlarına, tüzüklerine, ana statülerine veya sözleşmelerine göre safi kazançlardan ayırdıkları tüm yedek akçeler ile Bankacılık Kanununa göre bankaların ayırdıkları genel karşılıklar dahil).
d. Bu Kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları, 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizleri.
e. Kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tespit edilen hadler saklı kalmak kaydıyla, menkul kıymetlerin itibari değerlerinin altında ihracından doğan zararlar ile bu menkul kıymetlere ilişkin olarak ödenen komisyonlar ve benzeri her türlü giderler.
f. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan; yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz taşıtları ile uçak, helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ve amortismanları.
g. Sözleşmelerde ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderleri.
h. Basın yoluyla işlenen fiillerden veya radyo ve televizyon yayınlarından doğacak maddi ve manevi zararlardan dolayı ödenen tazminat giderleri.
ı. Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin % 50'si
- VUK hükümlerine aykırı olarak ayrılan karşılıklar
Bunlar ilgili mevzuat gereğince ayrılması zorunlu olan karşılıklardır. Mesela Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca bu standardı uygulamak zorunda olanlarca ayrılan stok değer düşüklüğü karşılığı .
- VUK hükümlerine aykırı olarak ayrılan reeskontlar
Bilindiği gibi Vergi Usul Kanunu (VUK) vadeli çekler ve senede bağlı alacaklar için reeskont yapılmasına imkan vermektedir. (İleri düzenleme tarihli çeklere reeskont yapılması 64 Nolu VUK sirküleri ile 31.12.2017 tarihine kadar mümkündür.) VUK dışı mevzuatlar kapsamında, mesela ileri düzenleme tarihli çek veya senede bağlı olmayan alacaklar için hesaplanarak gider yazılan karşılıklar burada gösterilir.
- VUK hükümlerine aykırı olarak ayrılan amortismanlar
Buna yine Türkiye Muhasebe standartlarına göre finansal tablo hazırlamak zorunda olanların aynı mevzuata göre VUK hükümlerine aykırı olarak daha yüksek oranda ayırdıkları amortismanlar örnek olarak gösterilebilir.
- 5510 sayılı kanun m.88 kapsamındaki kanunen kabul edilmeyen giderler
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca kuruma ödenmeyen SGK primleri kanunen kabul edilmeyen gider niteliğinde olduğundan burada gösterilmelidir. (Aralık ayına ait primlerin Ocak ayı içinde ödenmesi halinde ilgili olduğu yılda gider yazılacağı tabidir.)
- Bağış ve yardımlar
Vergi matrahından indirilsin indirilmesin bağış ve yardımlar tablonun bu satırında gösterilir. Vergi matrahından indirilebilen bağış ve yardımlar KKEG olarak beyannameye intikal ettirildikten sonra ayrıca matrahtan indirim konusu yapılacaktır.
- GVK m.75 uyarınca yönetim kurulu üyelerine ödenen kar payları
GVK 75. Maddesinde idare meclisi başkan ve üyelerine ödenen kâr payları menkul sermaye iradı sayılmıştır. Bu itibarla, söz konusu ödemelerin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
- KDV Kanunu m.30/d uyarınca indirilemeyen KDV tutarı
Kanunen kabul edilmeyen giderlere ilişkin KDV’ler de kanunen kabul edilmeyen gider addedildiğinden bu satırda gösterilir.
- 6802 sayılı Gider vergileri Kanunu uyarınca gider yazılan özel iletişim vergisi
Telefon, internet vs faturalarında gösterilen özel iletişim vergileri kanunen KKEG olarak bu satıra konur.
- MTV Kanunu m.14 uyarınca gider kaydedilen MTV'ler
Otomobil, arazi taşıtları ve benzerleri ile uçak ve helikopterlere (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) ait Motorlu taşıtlar Vergisi tablonun bu satırına kaydedilir.
- İstisna faaliyetlerden/işlemlerden doğan zararlar
Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili giderler (mesela yurt dışı inşaat ve onarım faaliyetinden sağlanan kazançlarla ilgili giderler) vergi matrahından indirilmediklerinden KKEG niteliğindedir.
- Diğer
Yukarıdaki kalemlerin hiç birine girmeyen KKEG’ler toplu olarak tablonun bu satırında gösterilir. 2015 yılı gelir tablosunda gider veya maliyet kalemleri içerisinde yer alıp yukarıdakiler dışında KKEG niteliğini taşıyan tutarlar var ise bunlarında dikkate alınacağı tabidir.
- TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU HAKKINDA ÖNEMLİ NOT
Aşağıda tanımlanan kurumlar vergisi mükellefleri, 25 Nisan 2016 tarihine kadar 2015 yılı vergilendirme dönemi içerisinde, ilişkili kişilerle yaptıkları işlemlerle ilgili olarak Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamaları ve istendiğinde idareye ibraz etmeleri gerekmektedir.
- Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ne kayıtlı mükellefler
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ne kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı (yurt dışında bulunan şubeler ve serbest bölgelerde yer alan firma ve şubeler dahil) işlemlerine ilişkin olarak ilgili Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu hazırlamaları gerekmektedir.
- Serbest bölgede faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükellefleri
Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu hazırlamaları ve istenmesi durumunda İdareye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz etmeleri zorunludur.
Kurumlar vergisi mükelleflerinin serbest bölgede faaliyette bulunan şubelerinin ayrıca rapor hazırlamasına gerek bulunmamaktadır.
- Diğer kurumlar vergisi mükellefleri
Diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları sadece yurt dışı işlemlere ilişkin olarak Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamaları gerekmektedir.
Raporun, yurtdışında bulunan şubeler ve serbest bölgelerde bulunan ilişkili kişilerle (serbest bölgelerde yer alan şubeler dahil) yapılan işlemleri de kapsaması gerekmektedir
Yer verilen konu hakkında ek bilgiye ihtiyaç duyulması halinde bizi arayabilirsiniz.
Saygılarımızla,
AKTAN BAĞIMSIZ DENETİM VE
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
EK: Kurumlar Vergisi Beyanname Ekleri